Colaboration with A – mark films & Bechdel test

Is it to hard to find the movie where two women with names talk about somethig else then men and move film narration forward. We have found 2  Richard Hobet’s movies that have been marked with A marks: Harry Daughter and Everyone Loves Alice.

Before Belgrade BaNeFF retrospective 25-27 sep, we met Isabell from Bio Rio. This weekend is Bechdel test 30 years Anniversary. And as a part od this celebration, we will take this message to Belgrade throughout Richard Hoberts movies retrospective in Kinoteka, Belgrade.

Press -release (on Swedish):

Balkan New Film Festival – BaNeFF i Norden har funnits fem år tillsammans med projekt SNOWE – Women in film, Creative networking. BaNeFF i år börjar med Retrospektiv och Dokumentär program. Infört publiken på Cinemateket i Belgrad, Serbien mellan 25-27 september 2015 kommer att BaNeFF retrospektiv presentera en av de viktigaste svenska regissörerna idag Rikard Hubert (Richard Hobert).

 

BaNeFF grundare skådespelerskan och producent Jelena Mila har ledsagat retrospektivet av filmer regisserade av Richard Hobert som anses av många arvtagare av s.k. Bergman filmskolan. Vid detta tillfälle kommer regissören tilldelas det prestigefyllda priset ”För enastående bidrag till Europeisk film” – av Jugoslaviens Filmarkivet i Belgrad, femte största filmarkivet i världen.

 

Priset kommer att tilldelas officiellt till regissören den 25 september 2015 kl. 18.00, följt av filmvisningar och diskussioner med skaparen, under hela programet mellan 25 och 27 september år 2015.

 

Detta redan framgångsrika samarbete mellan Cinemateket Belgrad och Svenska ambassaden i Belgrad, Svenska Institutet samt Svenska Filminstitutet, står bakom Balkan New Film Festival och förra årets mycket uppskattade projekt SNOWE 1 – där 4 kvinnliga filmskapare från Sverige besökte Belgrad ihop med SI och SFI representanter som visade sina filmer men berättade även om filmskapandet i Sverige ur ett kvinnligt perspektiv. SNOWE 2 projektet äger rum mellan 8-14 oktober med åtta filmskapare från Balkan som kommer att besöka Sverige, Stockholm. www.snowe.se

 

En viktig del av Richard Hoberts retrospektiv är att Richard har under sitt skapande gett akt till kvinnor i sina scenario inte bara som objekt utan subjekt. Två av hans filmer är A-märkta och klarar Bechdeltestet – d.v.s: minst två kvinnor med namn, som talar om någon annan än män och för filmens berättelse vidare.

Kort om Richard Hobert – föddes 1951 i en liten stad i södra Sverige Kivik, där han fortfarande bor och arbetar, med enstaka längre vistelser i Stockholm.

 

Filmografi:

År 1995 Richard tilldelades Ingmar Bergmans ’personliga utmärkelsen’ för hans arbete: Första gången hände att en jury inom 27 sekunder nådde ett enhälligt beslut. Vi som hade turen att se arbetet som ”Händer” och ”Glädjekällan” ser fram emot att titta framtida Richards filmer.

Ingmar Bergman, den 16 januari 1995 i Stockholm

 

DSC_2821 DSC_2820 DSC_2819 DSC_2816

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *